Strony

wtorek, 13 stycznia 2015

Dietetyczny konkurs



Wszystko przez brzuchatego Świętego Mikołaja, który z powodu objętości w pasie nie przecisnął się przez komin i przechodzi na dietę cud (patrz: WIERSZYK). Kilka z was w komentarzach również zadeklarowało się do dołączenie do Mikołaja, więc postanowiłam zorganizować dla Was Dietetyczny Konkurs!
Mam dla Was książkę Barbary Dąbrowskiej-Górskiej, Magdaleny Jarzynki, Ewy Sypnik-Pogorzelskiej Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu. Chętnie oddam ją w dobre ręce, bowiem ona do mnie ni groma nie pasuje, wciąż nie mogę wrócić do swej wcześniejszej wagi. Książka jest nowa, w bardzo dobrym stanie, przeze mnie tylko przekartkowana. A przy tym jest przepięknie wydana – kolorowa, miła dla oka, poręczna.
Kilka słów o nagrodzie… Jak sama nazwa wskazuje, jest to dziennik z krótkimi artykułami, profesjonalnymi radami, przykładowymi przepisami, kartą postępów, diagramami do zrobienia różnych samodzielnych wykresów, tabelami do zapisu ulubionych produktów czy zanotowaniu swoich przepisów. Czyli dla takiej osoby, która poważnie myśli o pozbyciu się zbędnych kilogramów i zacznie z nimi bezkompromisową walkę (przypomnijcie sobie Martę z Pensjonatu Marzeń M. Witkiewicz).
Zadość formalnościom wszelakim, czyli regulamin konkursu:


  1. Organizatorem konkursu jest właścicielka bloga W szponach literek, czyli ja. 
  2. Nagrodą jest książka z mojej biblioteczki Barbary Dąbrowskiej-Górskiej, Magdaleny Jarzynki, Ewy Sypnik-Pogorzelskiej Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu.
  3. Konkurs trwa od 13.01 do 27.01.2015 r. do godz. 23.59, a ogłoszenie zwycięzcy nastąpi w oddzielnej notce w ciągu 5 dni od zakończenia konkursu. 
  4. W konkursie mogą wziąć udział osoby z adresem korespondencyjnym w Polsce, posiadające bloga oraz anonimowi uczestnicy. Warunkiem przystąpienia do konkursu jest odpowiedź na zadanie konkursowe, podpisanie się imieniem lub nickiem oraz podanie adresu e-mailowego. Komentarze bez e-maila nie będą brane pod uwagę. W konkursie można wziąć udział tylko raz.  
  5. Uczestnik może opublikować podlinkowany baner na swoim blogu, wówczas proszę o podanie adresu. Jeśli Uczestnikowi spodoba się na blogu Organizatora, może dołączyć do grona obserwowanych go osób. 
  6. Wyboru zwycięzcy dokona prawica Siły Wyższej. Decyzja jest jedyna, słuszna i nieodwołalna.
  7. Organizator skontaktuje się ze zwycięzcą drogą e-mailową, który będzie miał 5 dni na przesłanie adresu. Po tym terminie organizator wybierze nowego laureata.
  8. Organizator wysyła nagrodę listem poleconym w ciągu 3 dni roboczych i pokrywa koszty przesyłki.
  9. Wzięcie udziału w konkursie jest równoznaczne z akceptacją regulaminu. Wszelkie pytania kierować na adres: martucha180@gmail.com 
  10. Zadanie konkursowe:

W komentarzu podaj przepis na zdrowe i smaczne danie dla antytalencia kulinarnego, czyli Mnie.
Lepiej dla Mnie, żeby było one proste w wykonaniu i niezbyt czasochłonne.
Całość okraś e-mailem i życz mi smacznego!

Zapraszam do zabawy i życzę powodzenia! A tak wygląda nagroda:


86 komentarzy:

  1. Ja spasuję, ale życzę powodzenia innym uczestnikom konkursu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również- poległam z dietą, więc nie ma sensu :) powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, łatwo i smacznie? Pokrój por lub dwa (białe części), lekko posól. Dodaj do pora groszek i kukurydzę (lepiej ze słoika lub odgotowane z mrożonki, niż z puszki). Wymieszaj, przypraw, polej całość odrobiną oleju nierafinowanego. Smacznego:-)

    Adres: mbmm@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale kukurydzy w słoiczku to jeszcze nie widziałam.

      Usuń
  4. Do naczynia wkładamy po łyżce płatków błyskawicznych:owiane, jęczmienne, gryczane, jaglane, do tego po łyżeczce ulubionych bakali (rodzynki, żurawina, pokrojone morele, goja, daktyle, migdały posiekane, pół łyżeczki wiórków kokosowych) łyżeczka miodu (ale to zależy już od osobistych preferencji) wszystko mieszamy zalewamy wrzątkiem tak 1cm ponad mieszaninę, przykrywamy pokrywką i czekamy do wchłonięcia płynu
    kopcial82@interia.pl
    całość jest przepyszna, sycąca, zdrowa, poprawiająca humor i w zasadzie sama się robi

    OdpowiedzUsuń
  5. Życzę smacznego oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój talent kulinarny też czasem pozostawia sporo do życzenia , zresztą nie jest mi do niczego potrzeby skoro mieszkam z kucharzem :-) szybkie , tanie i smaczne danie ? proszę bardzo ;-) potrzebujesz : 2 woreczki ryżu ( musisz go ugotować ) filet z kurczaka ( pokroić w kostki / paski - jak komu wygodniej i na patelnię ) , gotową chińską mieszankę i sos chiński . Podsmaż kurczaka , wrzuć jarzynki , zalej sosem ( dość obficie ) , pogotuj z 20 min dosyp ryż , zamieszaj . Smacznego ;-)
    mój e-mail : salcom1@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja polecam w osolonej wodzie ugotować makaron penne. Gdy będzie już miękki odcedzić i wyłożyć na patelnię. Następnie w misce wymieszać pomidory z puszki ( mogą być również normalne z tym,że miękkie) do tego dodać pół słoiczka pesto.Do tego możemy pokroić parę oliwek do smaku. Całość wymieszać, zalać makaron i chwilę podgrzać. Polecam justynawolny@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłam pomidorów z puszki!

      Usuń
    2. To idź do pierwszego lepszego sklepu, kup i spróbuj.

      Usuń
  8. Najlepsze: mięso mielone (najlepiej takie które zmielimy sami) wrzucamy na uprzednio podsmażoną cebulkę i czosnek, smażymy chwilkę, aby lekko się zarumieniło, dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy, smażymy chwilkę aby sos się zredukował. Cukinie przecinamy na pół i wydrążamy środek, do środka cukinii wkładamy nadzienie i podpiekamy w 170 stopniach w piekarniku, aż cukinia zmięknie, na koniec posypujemy mozzarella light i chwilkę podpiekamy. Email: mmonika.llech@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Omlet na śniadanie. (3 minuty przygotowań, z 10 minut smażenia)
    1. Bierzesz głęboką miskę.
    2. Wbijasz 2-3 jajka (możesz same białka, będzie bardziej dietetycznie, a możesz całe - jak kto lubi)
    3. Dodajesz płatki owsiane.
    4. Dodajesz cynamonu, nie żałuj.
    5. Wkrajasz do tego 1-2 banany (im bardziej żółte, tym będzie słodsze)
    6. Wszystko mieszasz i wrzucasz na rozgrzaną patelnię teflonową.
    7. Przykrywasz przykrywką, a jak nie masz to talerzem.
    8. Na nie za dużym ogniu trzymasz, aż spod spodu wszystko się mniej więcej scali.
    9. Przekładasz na drugą stronę omleta (ja pomagam sobie przykrywką) i czekasz aż dojdzie.

    Możesz dodać wedle uznania otrąb, słonecznika, truskawek (zależy co masz pod ręką i co lubisz).
    Dobrze komponuje się z mandarynkami na talerzu. Jak nie masz dnia na bycie fit, możesz już na talerzu posmarować go nutellą :)

    Dobre, szybkie i mega proste, a co więcej zdrowe (prócz tej nutelli :))
    Smacznego :)

    Joanna
    l.joanna@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekwilibrystyka może być trudna w wykonaniu moich dłoni...

      Usuń
  10. coś prostego i błyskawicznego, mój sprawdzony patent: pyszna sałatka z prażonym słonecznikiem:
    będzie potrzebne:
    1. paczka sałat (ja kupuję w biedronce gotowy mix -nie trzeba myć, można od razu wrzucić do miski)
    2. ser feta
    3. pomidorki koktajlowe
    4. słonecznik
    5. oliwa z oliwek
    6. przyprawy
    Słonecznik należy uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie wszystkie składniki (pomidorki i ser feta oczywiście pokrojone) wymieszać w misce. Dodać przypraw wedle uznania. I gotowe! Smacznego:)

    Pozdrawiam:):Patrycja
    patrycjafilipowicz@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Szklimy na patelni cebulkę drobno pokrojoną, dodajemy tuńczyka z puszki w sosie własnym, potem zabielamy śmietaną gęstą i dodajemy drobno posiekany koperek. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam napisać, że makaron podajemy z tak przygotowanym sosem :D

      Usuń
    2. Zgłoszenie bez e-maila jest nieważne! Dodaj go, proszę!

      Usuń
  12. Mega szybka i mega pyszna sałatka:
    *mix sałat gotowych ulubionych
    *gruszka pokrojona w paski
    *opcjonalnie:pieczona pierś z indyka, kaczki lub kurczaka albo prościej-ulubiony ser pleśniowy-krojone w kostkę lub paski
    *ziarenka owocu granatu
    *polać lekkim sosem:łyżka oliwy+łyżka octu balsamicznego +łyżeczka miodu
    Smacznego! :)
    e-mail: dianas1985@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. 15-20 min i gotowe
    świeży lub mrożony szpinak - najlepiej świeży z własnego ogródka
    makaron - najlepiej ciemny np penne
    czosnek, sól, pierz - chyba każdy ma w domu
    cebula
    śmietana lub jogurt
    tarty ser żółty lub mozzarella

    a wykonanie jest banalne:
    gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu
    a w tym czasie:
    cebulkę z czosnkiem podsmażamy na patelni, dodajemy szpinak - chwilę podsmażamy / chyba że jest mrożony to trochę dłużej.
    dodajemy sól, pieprz - sporo
    dodajemy śmietanę lub jogurt i zagotowujemy.
    gotowy sos mieszamy z makaronem posypujemy startym serem lub kawałkami mozzarelli i gotowe!

    mon.
    monika.raczka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  14. ORZECHOWA OWSIANKA
    Podkreślam, że zawsze się udaje, jest synonimem zdrowej kuchni, przyrządza się raz dwa, a do tego wszystkiego bosko smakuje:)

    1/2 szklanki płatków owsianych jakichkolwiek
    3/4 szklanki wody
    garść orzechów (najlepiej mieszanka: włoskie, migdały, laskowe, nerkowce)
    sezam (czarny, biały lub jaki tam mamy akurat pod ręką)
    *opcjonalnie miód lub syrop klonowy jak ktoś jest łakomczuszkiem;)

    Płatki zalewamy wrzącą woda i gotujemy 2 minuty, po czym ściągamy z ognia, chwilę studzimy i posypujemy wszystkimi naszymi orzechowymi skarbami. W wersji wzbogaconej miodem lub syropem, tu następuje moment jego użycia.Całość obficie posypujemy sezamem i zajadamy, zachwycając się niesamowitym smakiem i bogactwem potrawy:) WSZYSTKIEGO najSMACZNIEJSZEGO!

    barbara.el@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Dietetyczny sernik na zimno - zero wyrzutów sumienia!

    600 g serka homogenizowanego o smaku owoców leśnych /0%/
    250 g pitnego jogurtu waniliowego /0%/
    3 + 1,5 łyżeczki żelatyny
    1 banan
    3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    3 łyżki wiórków kokosowych
    1 garść wiśni
    2 garście jagód
    sól

    Płatki owsiane lekko solę. Łączę z wiórkami kokosowymi, rozgniecionym bananem i zalewam wrzątkiem. Mieszam intensywnie.
    Średniej wielkości tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam owsiankowy spód. Ugniatam. Wkładam do lodówki.

    3 łyżeczki żelatyny zalewam wodą i odkładam na 10-15 minut. Po tym czasie podgrzewam w mikrofali /około 20 sekund/ do momentu, aż żelatyna będzie płynna /nie może się zagotować!/. Lekko studzę.
    Serki homogenizowane umieszczam w misie miksera. Miksuję chwilę na najniższych obrotach. Cienkim strumieniem wlewam żelatynę, ciągle miksując. Jak wszystko się połączy - przelewam masę na owsiany spód. Chłodzę w lodówce do ściągnięcia.

    Na ściągniętą masę serkową wrzucam rozmrożone owoce. Odstawiam na bok.

    1,5 łyżeczki żelatyny zalewam wodą. Odstawiam na 10-15 minut. Po tym czasie podgrzewam w mikrofali /około 20 sekund/ do momentu, aż żelatyna będzie płynna /nie może się zagotować!/. Studzę.
    Do żelatyny dodaję 2 łyżki jogurtu pitnego. Mieszam. Mieszankę przelewam do pozostałej części waniliowego napoju. Mieszam intensywnie i zalewam owoce. Odkładam do lodówki do zastygnięcia.

    http://justakitchen.pl/post/sernik-na-zimno-owoce-lesne/263

    pozdrawiam: justa@justakitchen.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne i prościutkie śniadanko - tosty francuskie z serkiem i łososiem ;)
    4 kromki chleba tostowego (lub tyle na ile masz ochotę) zamocz w rozmąconych 2 jajkach i 2 łyżkach mleka. Odstaw na chwilkę żeby ładnie nasiąkły. Rozgrzej na patelni masełko i podsmaż tosty aż skórka będzie brązowa i chrupiąca. Ściągnij z patelni, posmaruj twarożkiem (lub innym serkiem na jaki masz ochotę), połóż plasterki łososia i posyp świeżym koperkiem ;) Smacznego!

    kamila.f@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. BURGERY WARZYWNE
    Składniki:
    puszka czerwonej fasoli bez zalewy, puszka ciecierzycy bez zalewy, 1 żółtko, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 50 g świeżych okruchów chleba, 3 małe drobno pokrojone cebulki, olej do smażenia, 4 przekrojone na pół bułki do burgerów, liście sałaty, plastry pomidora, 4 łyżki śmietany, sól i pieprz.
    Przygotowanie:
    1.Rozgrzej grillową patelnie.
    2.Dodaj fasolę, ciecierzycę, żółtko, paprykę, okruchy chleba i cebulki do dużej miski i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podziel masą na 4 części, uformuj z niej kotlety. Posyp wierzch kotletów solą i pieprzem i posmaruj niewielką warstwą oleju.
    3.Polej olejem grillową patelnię/ Smaż burgery po mniej więcej 5 minut z każdej strony. Posmaruj pokrojone bułki olejem i tostuj przez 1-2 minuty. Gdy będą gotowe, na spodniej części bułek [połóż sałatę i plaster pomidora, następnie burgery, po łyżce śmietany i górną część pieczywa. Od razu podawaj.


    Przepis sprawdzony przezemnie. Byłam mile zaskoczona smakiem tego burgera. Jest pyszny. Robiłam go niecałe 20 min ale warto było. SMACZNEGO! :D

    daga1246@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeże okruchy chleba jako składnik - tegom jeszcze nie spotkała.

      Usuń
  18. Krem z zielonego groszku + ziołowe grzanki
    Zupka jest tak prosta, że przy niej zrobienie kanapek wydaje się być osiągnięciem!

    Skład:
    mrożony groszek - 1/2 paczki
    małe ziemniaki - około 2 szt.
    ciemny chlebek - 5-6 kromek
    oliwa z oliwek
    przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, bazylia suszona

    Przygotowanie:
    Groszek i ziemniaki ugotować. Groszek - długość gotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ziemniak do miękkości. Gdy warzywka ugotowane, dodać ziemniaka do groszku i zblendować, następnie doprawić do smaku i podgrzać jeszcze raz. (Można połączyć z bulionem, ale gdy jest na wodzie jest super dietetyczne)

    Grzanki:
    pokroić chlebek w kostkę, wymieszać go z odrobiną oliwy z oliwek i od serca zsypać ziołami prowansalskimi. Przełożyć wszystko na blachę do pieczenia i w 200st. piec aż z chlebka zrobi się grzanka (a robi się bardzo szybko). Gdy grzanki nie zostaną zjedzone podczas jednego posiedzenia można je spokojnie przechować w pudełeczku/ słoiku.

    Oczywiście życzę SMACZNEGO

    Pozdrawiam
    Natalia
    naska91@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Zostawiam przepis na pyszny i pożywny krem z ciecierzycy i pomidorów.

    Składniki:
    (na 4 porcje)

    - puszka ciecierzycy (400g),
    - 2 szklanki passaty pomidorowej (500 ml),
    - 1 cebula (60g),
    - 2 ząbki czosnku,
    - 3 szklanki wody (750 ml),
    - łyżka oleju rzepakowego (10g),
    - sól, pieprz, słodka i ostra papryka.


    Sposób przygotowania:

    1. Szklimy cebulę na oleju rzepakowym i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
    2. Cebulę i czosnek łączymy z passatą pomidorową, odsączoną ciecierzycą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min.
    3. Całość miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.


    Krem w sam raz wpasuję się w dietę redukującą

    Pozdrawiam i życzę smacznego.
    Karolina
    trojkolorowatecza@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Hej :)
    Ja również jestem antytalenciem kulinarnym ale podany niżej przepis nie wymaga w sumie żadnych większych umiejętności i zawsze wychodzi. To moje ulubione danie na diecie (zdrowe i przyspiesza przemianę materii, w sekundę po zjedzeniu gonię na kibelek). (w miesiąc schudłam już 7kg).


    Omlet z otrębami z jabłkiem

    Składniki: jajo, łyżka otrębów owsianych, pół łyżeczki miodu, jabłko, cynamon, sól

    Na rozgrzaną patelnie wrzucić pokrojone w kostkę jabłko i przesmażyć aż zmięknie, ale nie rozpadnie się.
    Następnie posypać cynamonem i wymieszać.

    Jajko rozkłócić, dodać odrobinę soli, miód i otręby. Wymieszać.
    Na rozgrzanej patelni usmażyć na brązowy kolor omlet,

    wyłożyć go na talerz, nałożyć usmażone jabłka i złożyć na pół.

    (można podawać z jogurtem naturalnym, ale sam również jest boski)

    Smacznego !
    Martyna
    mmotylek92@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha! Ja chcę i muszę, i powinnam przytyć! Dopiero pół wagi utraconej przez choróbsko odzyskałam!

      Usuń
  21. Przepis na "Śniadanie Królowej" - czyli w wolnym tłumaczeniu "śniadanie upiększające":
    1. W wieczór poprzedzający śniadanie zalej 3 łyżki płatków owsianych wrzątkiem i przykryj talerzykiem - zostaw na noc.
    2. Wstajemy rano. Wiadomo, że poranna toaleta itd. Ale wypadałoby w międzyczasie stanąć na 30 sekund przed lustrem i przywitać się ze sobą, powiedzieć sobie, że będzie niesamowity dzień i nawet to, że włosy nie chcą się dziś ułożyć nie będzie problemem. Po wykonaniu wszystkich porannych czynności czas na śniadanie (chyba, że najpierw jesz, ale warto odczekać chwilę po przebudzeniu zanim się coś zje). No to co z tym śniadaniem... aaaa tak! Płatki zalane wczorajszego wieczoru będą nasza bazą do "bomby witaminowo-odżyweczej".
    3. Napęczniałe płatki można zalać mlekiem/kefirem/jogurtem.
    4. Dodajemy do naszej owsianki (tak, to tylko przepis na zwykłą, prostą owsiankę) ulubione owoce, przyprawy i orzechy. Osobiście bardzo lubię wersję z cynamonem, tartym jabłkiem i miodem (bo jak na słodko to słodzimy tylko miodem). I już :) "Owsianka piękności" zawiera dużo witamin i daje kopa na rozpoczęcie dnia.
    5. Najtrudniejszym punktem tego porannego rytuału jest jednak te 30 sekund przed lustrem, bo śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, ALE... uśmiech na twarzy i akceptacja samego siebie też! Mi się nie udało - ćwiczę przed lustrem i jak byłam gruba tak jestem dalej :D

    Powodzenia i smacznego :)

    Marta, maajoomoo@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed śniadaniem, bez którego się z domu nie ruszam, "jem" leki.
      PS Zamek mam we wsi, to mogę być królową.

      Usuń
    2. Nie rozumiem tej uszczypliwości. Mieszkam z Babcią w gospodarstwie, na wsi i zawsze nazywalyśmy naszą wspólnie jedzoną owsiankę "sniadaniem królowej" - chyba nie ma w tym niczego złego. Może udział w konkursie nie był najlepszym pomysłem. W takim razie - powodzenia innym życzę :)

      Usuń
    3. Ależ to nie uszczypliwość! To fakty :)

      Usuń
  22. Kroić każdy potrafi. Uszykuj garść groszki, garść kaparów, garść ugotowanej soczewicy (ja lubię zieloną, ale może być czerwona), kilka pomidorków koktajlowych, kilka oliwek, koperek. Pokrój wszystkie składniki, minimum na 4 części. Obiecuje, że jak skończysz nie będziesz już mogła na nie patrzeć. Efekt zostanie osiągnięty - mnie żarcia. Dodatkowo będziesz tak wściekła, ze będziesz mogła tylko pobiegać/poskakać/ wyżyć się, żeby Ci przeszło. Czyli mamy też motywacje do ćwiczeń. Pozdrawiam i życzę powodzenia
    agata.rogacka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Składniki:

    opakowanie mięsa mielonego
    1 jajko
    bułka tarta
    przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka (w zależności co zawsze dodajecie)
    1/2 kostki rosołowej (również zależy od Was, można dać całą kostkę)
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki śmietany
    1 łyżka mąki

    Przygotowanie:

    Z mięsa mielonego robimy kotleciki (mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami oraz bułką tartą).
    Następnie podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju - 1 minutę na każdą ze stron.
    Następnie przekładamy do garnka lekko podsmażone kotlety wraz z olejem, na którym smazyliśmy. Dodajemy wodę, oraz kostkę rosołową. Dusimy na małym palniku 30-40 minut, w zależności od miękkości mięsa.
    W pojemniczku rozrabiamy 3 łyżeczki koncentratu, 2 łyżeczki śmietany, 1 łyżkę mąki - mieszamy, dodajemy do tego odrobinę bulionu, w którym gotują się nasze kotleciki - mieszamy. Następnie wlewamy całość do garnka - ciągle mieszając, aby kluchy się nie zrobiły. Zagotowujemy.


    dagusia901@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Moja ulubiona zupa.

    3 marchewki
    pół opakowania świeżego szpinaku
    kmin rzymski
    łyżka dobrej oliwy z oliwek
    kostka bulionowa light lub chudy rosół

    Marchewkę kroimy w plastry, chwilę podgrzewamy na oliwie, dodajemy umyty szpinak, posypujemy łyżeczką kminu rzymskiego i zalewamy bulionem lub wodą z kostką. Gotujemy 15 minut, miksujemy na krem. Et voila.

    anetaluczkowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Leczo z ryżem
    Składniki:
    1 cukinia
    1 papryka
    1 pomidor
    kilka sztuk pieczarek
    1 marchewka
    woreczek ryżu
    przyprawy
    Wykon:
    Pieczarki przesmaż na odrobinie oliwy. Wszystkie warzywa obierz i pokrój. Do garnka dodaj odrobine oliwy, dodaj pieczarki i reszte warzyw. W razie czego podlej wodą. Ryż ugotuj. Ugotowany dodaj do warzyw. Przypraw. Możesz dodać trochę startego sera.

    Smacznego :)

    nataliaa-93@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. naleśnik inaczej mały jogurt naturalny trochę mąki jajko smażymy na patelni bez tłuszczu i gotowe :) anjak4@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Zdrowie ciasteczka!

    Masło (70 g) ubić mikserem do puszystości. Dodać cukier trzcinowy (szklankę) i dalej ucierać. Następnie dodać jajko, również ucierając. Na końcu dodać mąkę (1 i 1/c szklanki), kakao (1/2 szklanki), pół łyżki proszku do pieczenia, szczypte soli i sody, odrobinę wanilli i zmiksować. Z powstałej masy uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć. Układać w sporych odstępach (ciasteczka się rozrosną) na blaszce przykrytej papierem. Piec w temp. 190 stopni C przez około 10-15 minut. Poczekać chwilę, aż ciasteczka stwardnieją i odłożyć do ostudzenia.

    Masa do ciastek:

    Masło na masę utrzeć mikserem do puszystości, dodać resztę składników i dalej ucierać. Przełożyć nią wystudzone ciastka (najlepiej robi się to małą łyżeczką).

    klaudiagoluszka222@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Składniki na sałatkę o każdej porze :
    gotowy mix sałat
    1 jajko ewentualnie dwa
    10 pomidorków koktajlowych
    200 g sera mozzarella
    kilka listków bazylii
    ewentualnie troszkę kiełków
    pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Smacznego ! Szybko, tanio i zdrowo !
    nt@t.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy tanio, to nie wiem, ale szybko i zdrowo na pewno.

      Usuń
  29. Szybka, pyszna i zdrowa Frittata. (dla mnie dania z jajkami są najlepszą opcją bo można je w posty sposób modyfikować wg zawartości lodówki ;) )
    1. Rozgrzewając piekarnik do 180 stopni.
    2. sparzyć z 1 pomidor i obrać ze skórek i szypułek i doprawić solą i ziołami
    3. w osobnej misce roztrzepać 3 jajka (ew. 2 i jedno białko żeby odjąć kalorii) z 2 łyżkami mleka lub jogurtu naturalnego.
    4. na patelni, którą można włożyć do piekarnika lekko przysmażyć czosnek i dodać garść szpinaku ( do zwiędnięcia).
    5. Na szpinak wlać masę jajeczną, ułożyć kawałki pomidora i np oliwki, kawałki sera ( feta/brie/camembert/koziego) i bez mieszania na małym ogniu z 2 minuty wszystko razem 'ogrzać'.
    6. włożyć patelnię do piekarnika, koło 15 min i VOILA

    dominika.wolanin@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  30. Ugotować makaron. Wędzonego łososia wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, skórką z cytryny, koperkiem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać z makaronem. I zjeść. Smacznego :)

    psylwia@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy zamiast łososia może być inna wędzona ryba?

      Usuń
  31. Pasta jajeczna z grzankami oraz owocowym smoothie

    Potrzebne:
    2 kromki chleba tostowego
    2 jajka
    szczypiorek
    jogurt naturany
    pieprz,sól
    garść liści szpinaku
    1 kiwi
    1 banan

    Grzanki wrzucamy do tostera i..czekamy.
    W między zcasie do miski wrzucamy szpinak, kiwi i banana blendujemy. Przelewamy do szklanki i wkładamy na chwilę do lodówki.
    Gotujemy jajka na twardo, ścieramy na tarce dodając pokrojony szczypiorek , pierz, sół, łyżeczkę jogurtu naturalnego ( opcjonalnie łyżeczkę majonezu). Mieszamy.
    Wyciągamy grzanki - smarujemy pasta jajeczną - popijamy smoothie - jestesmy najedzeni , szcżesliwi i mamy zlewozmywak pełny brudnych garów.
    SMACZNEGOO
    patuusiak@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. Moja propozycja to sałatka z kaszy gryczanej (na ciepło lub zimno)

    Co potrzebujemy:
    - 1/2 torebki kaszy gryczanej
    - 1 dojrzałe awokado
    - garść rukoli - jeśli nie jadłaś, spróbuj, warto!
    Rukola jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, chroni przed nowotworami i zwiększa odporność, jest niskokaloryczna i lekkostrawna, ma działanie bakteriobójcze i co najważniejsze jest bardzo smaczna.
    - Miodowy sos winegret

    Kaszę ugotować i odsączyć. Awokado obrać i pokroić na małe kawałki. Rukolę przemyć.

    Przygotować miskę. Całość wrzucić do miski. Sos można kupić lub zrobić samemu. 15 min przed spożyciem dodać sos do całości, wymieszać.

    Sałatkę można podawać również z rybką, smakuje przepysznie!

    Smacznego!

    magdalena.gut.1989@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rukolę jadłam, trudniej z tym miodowym sosem winegret...

      Usuń
    2. To kup sam sos winegret i dodaj łyżkę miodu i gotowe:)

      Usuń
  33. A ja proponuję banalnie prostą, dietetyczną i zdrową kaszę jaglaną z cukinią:

    Składniki:
    - kasza jaglana (do przygotowania dwóch porcji użyłam pół szklanki)
    - cukinia
    - 2 jajka
    - sol, pieprz, tymianek
    - olej rzepakowy

    Przygotowanie:
    1. Przed gotowaniem trzeba kasze jaglaną opłukać zimną wodą, ja wsypałam do garnka pół szklanki kaszy i dodałam jedną szklankę wody i trochę soli morskiej. Kaszę gotowałam na małym ogniu pod przykryciem. Zaglądałam do niej co jakiś czas mieszałam, gdy już wchłonęła całą wodę, sprawdziłam, czy rzeczywiście jest miękka. Wtedy była już gotowa do użycia;-)
    2. Cukinię obierałam ze skórki i podsmażyłam na patelni na oleju rzepakowym. Doprawiłam ją odrobiną tymianku.
    3. Do cukinii dodałam ugotowaną wcześniej kaszę i rozbełtane jajka i wszystko podsmażałam chwilę na patelni. Do smaku dodałam jeszcze trochę soli i pieprzu.

    Całość nie zajmuje więcej niż 20-30min ;-)
    malenstwo@amorki.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Kasza - kuskus (wystarczy wsypać dana ilość do msieczki, zalać wrzatkiem w stosunku 1:1, do smaku można posolić wodę szczyptą soli) - czas przygotowania ok - 5min ;)
    Warzywa na patelnię + filet z ryby: wlewam na patelnię odrobinę wody, rozgrzewam i dodaję łyżkę oleju, następnie duszę warzywka razem z rybą, do samku posypuję je szczyptą wegety. Gdy warzywa są miękkie podaję na talerzyku razem z kuskusem. Pycha, dietetycznie i bardzo szybo!! Czas przygotowania to ok 15min :)

    ameniterabto@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Zawsze chciałam zrzucić kilka kilo, za te zadanie zabrałam się latem. Z zazdrością i nerwami patrzyłam na ludzi zajadających się lodami. Wtedy postanowiłam znaleźć coś co mi też osłodzi i ochłodzi te upalne dni. Wynalazłam fajny, zdrowy i lekki przepis na mrożony deser.
    Składniki:
    -jogurt naturalny lub maślanka,
    -owoce- dużo przeróżnych owoców (ja dodaję kiwi, borówki, truskawki, banany, ananasy, brzoskwinie, nektarynki)
    Oprócz tego potrzebne będą także płaskie pojemniki i zamrażalka ;)
    Przygotowanie:
    Umyj owoce, pokrój w dowolne kształty i ułóż na dnie przygotowanych pojemników. Następnie zalej je cienką warstwą jogurtu lub maślanki. Włóż do zamrażalki i odczekaj dwie godziny. Wyjmij zmrożony deser z pojemników i zajadaj ;) Na zdrowie!
    To dość tani, bardzo zdrowy, szybki i łatwy w przygotowaniu przepis. Jedynym minusem jest to, że trzeba uzbroić się w cierpliwość i spokojnie przeczekać dwie godziny.
    Pozdrawiam:
    maamaaabloog@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cierpliwości na 2 godziny mi starczy ;)

      Usuń
    2. To dobrze, bo naprawdę warto ;) Ja jestem bardzo niecierpliwa jeśli chodzi o smakołyki

      Usuń
  36. Aby za mocno się nie napracować a najeść się i do tego zdrowo, polecam musli z jogurtem naturalnym :)! Tanio, zdrowo i pysznie. Czego chcieć więcej? :)
    Pozdrawiam,
    paulinahuczko@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem po zjedzeniu musli po godzinie byłam już głodna!

      Usuń
  37. Omlet fitness

    Składniki:
    - 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
    - 1 łyżki posiekanych migdałów
    - 1 żółtko
    - 4 białka z jajek
    - 3 łyżki mleka
    - oliwa z oliwek
    - serek Danio waniliowy
    - banan

    Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.

    Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
    Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.

    Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).

    mika19@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  38. Jest pewien przepis, którym chętnie się podzielę, bowiem godnym i sprawiedliwym jest (oraz oczywiście słusznym i zbawiennym) dzielić się wiedzą przyjemną i pożyteczną. Pożyteczną – bowiem przy małym nakładzie wysiłku można osiągnąć coś naprawdę smakowitego, a przy okazji nieszczególnie zatykającego żyły. Przyjemną – bo talerz pełen czegoś dobrego (swój, nie cudzy) to przyjemność niekłamana… Otóż – należy porwać na strzępy sałatę (tak, to ta agresywna część przepisu, ale co zrobić – w stosunku do sałaty zazwyczaj każdy jest dość brutalny). Jaką kto woli – sałat jest pod dostatkiem. Należy ją wyłożyć na półmisku albo dużym talerzu, bo danie przejawia elementy pewnej warstwowości  Na patelni podsmażyć należy pokrojony na niewielkie kawałki i dowolnie doprawiony (polecam przyprawy lekko orientalne, na bazie orzechów) filet z kurczaka (najlepiej, kiedy patelnia jest na tyle zacna, że nie trzeba podlewać mięsiwa żadnym tłuszczem – ja takowej nie mam, korzystam z oleju kokosowego, bo mi akurat jakoś tak tajemniczo pasuje). Kiedy drób nam się już usmaży, wykładamy go na sałatę. Następnie przystępujemy do mężnego obierania mango i donkiszotowskich prób oderwania miąższu od pestki. Ostrzegam – nie da się. Nie należy oddawać się atakom nerwicy, lecz po prostu pogodzić się z porażką i wyciąć z mango tyle, ile się da. Kawałeczki mango układamy na kurczaku. Czynimy to gracją, bo czemu by nie? Na wierzchu umieszczamy trochę fety – ile kto lubi. Tuż przez podaniem należy rozgrzać w garnuszku czy rondelku 2 łyżki miodu wymieszane z 1 łyżką musztardy – wylewamy tę pachnącą maź na sałatę, kurczaka, mango i fetę. Konsumujemy. Bronimy się przed wściekłymi atakami najbliższych, którzy chcą uszczknąć choć trochę specjału. Kapitulujemy. Robimy następną porcję...
    Pozdrawiam!
    blackpestka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  39. Ugotuj torebkę ryżu. Po ugotowaniu dodaj do niego starte na tarce jabłko (może być więcej, zależy od Ciebie), wymieszaj z jogurtem naturalnym i posyp cynamonem. Jeśli masz czas możesz wstawić na parę minut do piekarnika aby się podpiekło, ale nie jest to konieczne. Na zimno smakuje równie dobrze :)
    P.S.jeśli lubisz słodkie dania, to oczywiście możesz dodać tu np. miód :)
    ewelinafasciszewska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  40. Szpinak z jajkiem na 6 osób!
    jakaż to pyszna i efektowna przystawka. Bardzo zdrowe - PAPAJOWE, dlatego warto przygotowywać je na różne sposoby i odkrywać nowe możliwości.

    Potrzebne:
    1,5 kilograma szpinaku
    10 dag startego sera
    5 dag masła
    6 jaj
    gałkę muszkatołową
    sól
    pieprz

    1. Wypłucz szpinak, ugotuj go, odcedź i drobno posiekaj.

    2. To będzie szpinak z serem. Przysmaż go więc z tym dodatkiem, a także masłem i przyprawami.

    3. Nałóż smażony szpinak do sześciu kokilek. W środku zrób zagłębienie, wbij w nie jajko, posól, popieprz, posyp startym serem i wstaw do piekarnika, by jajko się ścięło.

    4. Brawo, powstał szpinak z jajkiem sadzonym. pyszota:)!

    pozdrawiam
    justyna,zamojska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń

Gościu, atramentowy ślad zostaw po sobie,
A na każdy komentarz odpowiem wnet Tobie.